Tuesday, February 2, 2010

BRIXHAM- LA CORUNA


woensdag 9 september 2009
Vandaag vertrek voor de grote overtocht. Om 07:00 uur staan we op, ontbijten en nemen de pillen tegen zeeziekte in en varen om 08:00 uur de haven uit.
Het weer is goed een matige NO wind. In de baai gaat het grootzeil omhoog met de kotterfok.
De koers is ZW en we varen evenwijdig aan de kust van Zuid Engeland. Op 4˚13΄ WL 49˚24΄NB gaat de koers meer naar Z richting Isles d’ Ouessant (Le Stiff).
De wind komt nu bijna recht van achter, het grootzeil staat helemaal uit en om te voorkomen dat het zeil onverwacht gijpt, zet Bas de giek vast met de bulletalie.
De avond valt en de wind haalt aan tot windkracht 7 tot 8. Wat weerbericht? Waar kun je nu van op aan? Het grootzeil wordt gereefd.
Reina en Sjolle hebben de wacht. Het is uitkijken geblazen. We zitten in de shippinglane en er is veel verkeer. Om 22:20 uur komen de lichten van een groot schip wel heel dichtbij. Het schip is van koers veranderd en nadert ons snel. Manoeuvreren gaat moeilijk omdat de giek vast staat door de bulletalie. Bas wordt snel geroepen om te helpen en terwijl hij uitgebreid met de Heer spreekt maakt hij de lijnen los en maken we stormrondje. Dat was op het nippertje. De koers wordt verlegd om uit de shippinglane te komen.

donderdag 10 september 2009
De dag begint spectaculair met windkracht 8 en uitschieters naar 9 Bf. Het grootzeil is inmiddels opgedoekt en de kotterfok gereefd. Het schip houdt zich prima. De wind komt van achterop en daardoor hebben we zo nu en een roller van achteren binnen. Geen probleem, de golf kan niet in de kombuis spoelen, dus in de cockpit de benen omhoog en gaan met die banaan. De bemanning is goed op elkaar ingespeeld, alleen Sjolle was eigenwijs. Hij had geen pil tegen de zeeziekte genomen en voert uitgebreid de vissen.
We gaan de nacht weer in met een dikke 8. De motor staat bij en we maken goede vorderingen en maken snelheden tot 12 knopen! Ruig weer!

vrijdag 11 september 2009
De wind is wat gaan liggen maar er staat nog een hoge deining. De golven zijn echt hoog. In de loop van de dag kun je merken dat je in de buurt komt van Spanje. Het weer wordt rustiger en de temperatuur stijgt.

zaterdag 12 september
We hebben de tocht bijna volbracht. ’s Morgens is land in zicht. De wind is matig en de zee wordt vlakker. We nemen alle tijd voor een ontbijt en we varen rond 10:00 uur de baai bij La Coruña binnen. Het is stralend mooi weer. Aan de kade ligt een immens groot cruiseschip. We worden opgevangen door de havenmeester en we meren af in de jachthaven van RCNC.
De badpakken en zwembroeken worden gepakt en we lopen door het centrum naar het strand van Orza aan de westkant van de stad. Een prachtige boulevard met een breed en lang strand tot het stadion van Deportivo la Coruña. Het is lekker weer, op het strand is het goed toeven alleen het water is ijskoud. We laten ons niet kennen en we nemen een (korte) frisse duik. Kim vermaakt zich prima op het strand en wij dan dus ook.
We slenteren door de stad terug naar de Marina. Na het eten gaan Bas, Reina en Kim plat, maar pake en beppe gaan de stad even goed verkennen. Het is echt een mooie stad. Nauwe straatjes met leuke winkels en veel gezellige restaurantjes. Veel Spanjaarden flaneren door de stad vaak met nog kleine kinderen. Na een paar pilsjes zoeken ze de kooi ook op.

No comments:

Post a Comment