Tuesday, February 2, 2010

BRIXHAM




zondag 6 september 2009
We gaan naar Brixham aan de Limebay. We kennen het plaatsje nog uit onze reis naar Cornwall. Rond 18:00 uur leggen we aan. Al snel staat de douane voor onze neus. We zouden voor de TV opgenomen worden, voor een programma van de Customs. Vast weinig spectaculairs aan de Nederlanders te beleven, helemaal geen drugs enzo. Maar goed, de heren hadden toch wel een paar indringende vragen. We zijn goedgekeurd en mogen blijven.
Kim wil direct naar het strandje. Er liggen allemaal kleine platte steentjes en veel Jakobsschelpen. Leuk te zien hoe de schelpen zich langzaam openen en dan met een klap weer sluiten.
We nemen er een pilsje op. 's Avonds aan de pannenkoeken met een wijntje. Nou toen hadden we het wel gehad. Lekker geslapen.

maandag 7 september 2009
Na het ontbijt eerst even ons aangeven bij de Marina. Dat ziet er goed verzorgd uit. Kim vermaakt zich weer uitstekend op het strand. Het weer laat niet toe dat we naar Spanje oversteken. Het meerdaagse weerbericht geeft harde wind uit het ZW aan.
Janny en Sjolle gaan het stadje verkennen. Het is laag water en alle oude vissersschuiten liggen droog. Er zijn scheepjes die er vreselijk vies en rommelig bij liggen. De schepen hebben zeer exotische namen, als Grietje en Korenbloem. Ook ligt er een replica van de Golden Hind. Het schip van de legendarische kapitein Sir Francis Cook.
Ooit is hier Willem, Prins Van Oranje met een groot leger geland om de zittende katholieke koning af te zetten en het tot dan verboden protestantisme toe te laten.
De wrange vruchten hiervan worden nog ondervonden tijdens de z.g. Oranjemarsen.
Veel souvenirwinkeltje en restaurantjes en de onvermijdelijke toeristen. Een bakje koffie met wat lekkers was geen onverdeeld succes. Het taartje van Janny was knoerthard en de chocoladetaart was vreemd vettig. Real english. Tot overmaat van ramp moet er contant betaald worden wat een extra wandeling naar een bank tot gevolg heeft.
Er wordt goed gebruik gemaakt van de wasserette. Drie wasmachines tegelijk vol en daarna door de drogers. Alles is weer lekker fris. We hebben lekker gedoucht en 's avonds aan de “fish and chips”. Lekker alleen de maat van de vis valt wat tegen.

dinsdag 8 september 2009
In de vissershaven is het ’s nachts een drukte van belang. Lawaaiige vissers met vorkheftrucks en dreunende motoren van hun schepen. Het vanmorgen “sutterig” weer.
Volgens het weerbericht wordt het morgen goed weer. De wind komt uit ZO, kracht 6 tot 7 Bf., later afnemend tot 4 tot 5 Bf.
Ook het 5-daagse weerbericht lijkt goed. Voor de tweede dag wordt regen voorspeld. De zee is moderated tot flat. Dat lijkt goed en Bas besluit om morgen te vertrekken voor de grote oversteek naar Noord Spanje. Spannend.
De tanks worden volgegooid met 211 liter diesel en we nemen nog drinkwater in.
In het dorp worden de laatste boodschappen gedaan. Brood, groenten en fruit.
Nog een keer met Kim naar het strand. We gaan eten, de mannen hun grote favoriet een dikke tenderloin.
Het schip wordt vaarklaar gemaakt voor de grote reis van morgen en we kruipen vroeg in bed.

No comments:

Post a Comment