Tuesday, February 2, 2010

PORTO








maandag 21 september 2009
Het wordt een lange trip naar Porto. Om half zeven wordt de motor gestart. Het is nog pikkedonker in de baai. De zon komt prachtig op achter Vigo.
Om 11:00 uur wordt de monding van de Rio huppeldepup gepasseerd, dit is de grens van Spanje met Portugal. De wind is pal Z met kracht 2 รก 3 Bf. Onze koers is 180˚snelheid 7,1 Knt. (11:50 uur).
Het is varen met hindernissen. Het is slalom varen om alle boeien van de visnetten te ontwijken. Er staan niet een paar boeien, nee honderden. Dat er nog een vis in de Oceaan overblijft!
Later in de middag trekt de wind aan en we naderen Leixos, de haven in de monding van de Douro. De Marina ligt een hoek van de handelshaven en ligt bomvol. De havenmeester dirigeert het schip naar een nauwe aanlegplaats. Het past allemaal maar net, maar hier komt de stuurmanskunst van Bas om de hoek.

dinsdag 22 september 2009
Vandaag alweer schitterend weer. Na de gebruikelijke ochtendrituelen als ontbijt, douchen, koffie wordt een taxi besteld die ons naar het centrum van Porto gaat brengen. De taxichauffeuze houdt van snelheid, ze scheurt ons door het verkeer naar het centrum. Het eindpunt van de rit is de zuidoever van de rivier waar de oude pakhuizen van de Porthuizen staan. De authentieke bootjes met in het zeil de naam van de porthuizen liggen aan de oever. Het is er druk met toeristen.
Over de bekende boogbrug wordt aan de andere oever een restaurantje gezocht voor een pilsje en een broodje of een salade met vis. De ober doet maar wat en we krijgen een klef broodje met ham en kaas. Voor we kunnen protesteren is de ober al weg.
Slenterend door de oude stad vergapen we ons aan de vele soorten port die er te koop zijn. Bij een ijstent bestellen we een lekkere milkshake en Kim een ijsje. Die van beppe vindt ze eigenlijk veel lekkerder en beppe’s ijsje verdwijnt in het buikje van Kim. Kim heeft het wel gehad met de stad en lopen naar het station om met de taxi naar de Marina gebracht te worden. De taxichauffeur praat honderd uit over Porto, de politiek en zijn kinderen die in Duitsland wonen. Moeilijk hoor een taaltje van Portugees,Duits en Engels door elkaar.
Vanavond wordt er even niet gekookt. De keuze valt op een pizzeria, maar die is niet in de buurt. Het strandrestaurant is ook goed en het eten is er heerlijk. Grote Gamba’s, voortreffelijk klaargemaakt, witte port (erg lekker), biefstuk (mals!), met een voortreffelijk glas wijn met een Irish koffie toe.
Deze dag kon niet meer stuk.

woensdag 23 september 2009
Laat van bed, oorzaak gisteravond.
Met Lique Somer gebeld hoe het daar in Rapousera was. Ze had net een nest jonge honden, met Phillipine is het afwachten en de schroef kon wel naar haar adres gezonden worden.
Janny en Sjolle doen de boodschappen. Reina en Bas gaan wat telefoontjes plegen en mailen. Het weer is geweldig en we treffen elkaar op het strand.
’s Avonds met Marcus en Renny gebeld en hun gefeliciteerd met Robin’s verjaardag. Morgen richting Lissabon, naar de haven van Cascais.

No comments:

Post a Comment