Tuesday, February 2, 2010

CASCAIS







donderdag 24 september 2009
Om 07:00 uur is er actie aan boord. Met enige moeite wordt de boot rond 07:30 uur uit de box gevaren. Het vereist de nodige stuurmanskunst van Bas en veel duw en trekwerk van de bemanning varen we zonder schade de haven uit.
Met een NNO wind, kracht 1 à 2 worden de zeilen niet bijgezet. Het is goed weer, een beetje heiig. Rond 13:30 uur trekt de wind aan en de zeilen worden gehesen. Later in de middag een luide kreet: “dolfijnen rond de boot”. Schitterend hoe de vissen, ogenschijnlijk moeiteloos, rond de boot dartelen. Kim was helemaal door het dolle, wij ook trouwens. Wat een prachtige ervaring.
Tegen 20:00 uur gaat de zon in prachtige kleuren onder. De wacht wordt gelopen door Reina en Bas. Er zijn veel boten in de omgeving waaronder vissersbootjes met vaak verwarrende verlichting. Opletten dus. Het grootzeil en de fok zijn gestreken. Op de motor wordt 8 knopen gevaren.
’s Nachts ontmoeten Reina en Bas weer een school dolfijnen. In het water trekken de dolfijnen prachtige lichtsporen, door de algen in het water.

Vrijdag 25 september 2009 komt de zon om 08:00 uur op. De wind is nog zwak en op de motor varen we nog 8 knopen.
De reis gaat voorspoedig. Figueira da Foz ligt in de verte te blinken. We zien de stranden bij Peniche en bewonderen de rotspartijen voor de kust bij Cabo da Rocha. Om 14:30 uur vaart de KIM de Marina van Cascais binnen. Een prachtige luxe boel hier. De boot wordt op een mooi plekje afgemeerd maar al snel komt een snelle jongen in een speedboot vertellen dat dat niet de bedoeling is en dat we ons eerst moeten melden. Na het inklaren krijgen we de plaats K05 toegewezen. In de Marina veel leuke restaurantjes en winkels , prachtige toiletruimtes, veel marmer. Maar goed, we hebben er mooi weer bij. De zonnetent wordt geplaatst een mooi ding, hard nodig met deze felle zon.
De jongelui doen rustig aan maar Janny en Sjolle willen het dorp alvast gaan verkennen. Cascais is een chique voorstad van Lissabon, dat vertaalt zich in de mooie gebouwen en beplanting. Veel gezellige terrasjes en cafeetjes, waar het om 22:00 uur pas lekker druk wordt.

zaterdag 26 september 2009
De dag begint met een zonnig ontbijtje aan dek. Na het wassen douchen gaan de jongelui naar het dorp, maar pake en beppe doen het nu even kalm aan en genieten van een bakje aan boord.
In de stad ontmoeten we elkaar weer op een kunstmarktje. We krijgen trek en de kip piri-piri aan het spit lokt. Het restaurant ligt pal aan een drukke weg met veel verkeer. In een rustige straat is een leuk terras bij een restaurant worden we door een snelle ober naar een tafel gebracht. De snelle ober met de bijnaam “speedy gonzales” vouwt van papier een kikker voor Kim. Ze is helemaal onder de indruk. Met een lekkere sangria smaakt de kip prima.
Over twee dagen is Ma jarig en in een grote mall wordt naar een leuk cadeau gezocht.
In de grote supermarkt Jumbo is het smoordruk. De inkopen voor morgen worden gedaan. In het stadje slenteren we langs de kust langs simpele visserswoninkjes, mooi ruime stranden en grote rotspartijen. Het is hier echt prachtig.
Aan boord eten we een broodje, nemen een borrel, internetten nog wat en gaan dan op de kooi.

zondag 27 september 2009
Onze buren, Nederlanders met een Oyster 54, hebben drie kinderen aan boord. Prachtig, vriendinnetjes voor Kim. Louise heeft dezelfde leeftijd en komt aan boord te spelen. De twee oudere kinderen gaan leren. Ze hebben een programma van de Wereldschool en moeten ieder dag een paar uur studeren onder leiding van hun moeder.
Het is een echte zondagmorgen, laat uit bed, ontbijt en rustig wat omhangen.
’s Middags de stad weer even in. Met Kim en de alle buurmeisjes naar het strand. Zandkastelen bouwen, met water knoeien en zwemmen. Als bekroningen van de middag een dikke ijsco.

maandag 28 september 2009
Het is feest. Janny is jarig. Er wordt luidkeels voor beppe gezongen en cadeautjes worden uitgepakt. Wat een feest!
Een leuke oosterse tas voor boodschappen, een grote badhanddoek en zwempak voor de zilte wateren van Portugal en een fles port (waar we allemaal plezier aan kunnen beleven).
Reina had met Kim een lekkere appeltaart gebakken en die werd verorberd tijdens het bakje koffie. De buurmeisjes van de Windflower kwamen met mooie tekeningen.
’s Middags het stadje weer even in en even een Segway uitgeprobeerd. Leuk speelgoed, een andere dag maar eens een paar uur huren. De hele familie ligt aan het strand. Het water is nog wel een beetje koud maar de kinderen geven daar niet veel om en plonzen naar hartenlust in de zee. De buurmeisjes zijn er ook met hun kapiteinse.
’s Avonds een speurtocht naar een leuk restaurant. We komen weer uit in het ons bekende leuke straatje. Het eten was goed maar niet super. De spontane etentjes onderweg vallen steeds erg goed uit. Het is al laat en Kim is hondsmoe en slaapt in de armen van Reina. De schat heeft ook zo’n drukke, enerverende dag gehad.

dinsdag 29 september 2009
Het plan is morgen verder te varen en Sjolle en Janny willen nog naar Lissabon.
Dus nemen een sneltrein richting centrum.
Reina Bas en Kim genieten van het mooie weer en het strand.

No comments:

Post a Comment