Tuesday, February 2, 2010

IJMUIDEN- DOVER

















zaterdag 29 augustus 2009
Vandaag is het zover. De grote reis met het zeilschip KIM gaat van start.
Het weer is goed maar de voorspellingen zijn niet optimaal. In IJmuiden liggen we met s.v. KIM voor de Zuidersluis. Heino en Daphne zijn aan boord om afscheid te nemen. Ze hebben leuke cadeautjes meegenomen voor Kim. Van Daphne mag ze iedere week eentje uitpakken. Plotseling hoor ik mijn naam roepen en staat Foeke een werk kameraad van Bas voor onze neus ze waren een schip van Privatier naar de hiswa te water aan het brengen.
We besluiten na rijp beraad om morgen niet te vertrekken. Er wordt op de Noordzee en in het Kanaal stormachtige wind met windstoten verwacht. Niet verstandig dus om te vertrekken en morgen kan er nog visite verwacht worden. Renny en Marcus en de kindertjes die een belangrijk nieuwtje brengen.

zondag 30 augustus 2009
Het is vanmorgen stralend weer en een prachtig briesje uit het westen. Wat weerbericht. Zo hadden we ook wel weg kunnen gaan, maar ja er komen nu allemaal mensen langs en Bas is “not amused”. Om 11.00 uur arriveren de Wieringa's. Het wordt een gezellig samenzijn met een bakje en een borreltje om het heugelijke nieuws te vieren. We krijgen er nog een neefje of nichtje bij!!
Rond 14.00 uur vertrekt de familie en direct daarna spoeden we ons naar de sluis om te schutten. Het schip proeft voor het eerst het zilte nat. In de Marina IJmuiden wordt gebunkerd. 200 liter olie komt aan boord en in de Marina krijgen we een achteraf plekje toegewezen vanwege de HISWA te Water die op 1 september begint. Het ligt er vol van de meest luxe jachten en motorboten. Van patserig tot prachtige lijnen.
Theo en Anneke komen langs en nemen de laatste weerberichten mee. Het lijkt voor morgen “uitstekelbaar”, om met Hans te spreken.
Na een bord patat, een kroket en een frikadel gaan we verzadigd naar bed om dan morgen echt te vertrekken.

maandag 31 augustus 2009
Het miezert vanmorgen, terwijl er mooi weer werd voorspeld. Wat is aan de hand met alle Piet Paulusma's! Volgens mij weten ze het allemaal niet meer zo goed. Maar positief blijven en we kleden ons op koud weer, de reddingsvesten om en gaan met die banaan.
In de baai voor IJmuiden krijgen we meteen van katoen. In een harde wind, een stevige golfslag worden de zeilen gehesen. De windrichting is ZW en 30 knopen. We koersen 240 graden. Later krimpt de wind naar ZZO en kunnen we scherp aan de wind richting Dover koersen. De windkracht neemt af naar 6 Beaufort.
Het eerste stuk van de tocht was best heftig. De dames waren wat bleek om de neus en iets wee op de maag. Kim moet overgeven en heeft verder de hele morgen lekker op haar bedje gelegen.
We gaan de nacht in en hebben de wacht verdeeld. ’s Nachts valt het op hoe druk het in het Kanaal is. Het zijn allemaal groene, rode en witte lichtjes om je heen. Veel ferry-verkeer naar Dover. Oppassen geblazen dus.
Bas heeft een goede koers uitgezet maar de wind ruimt steeds verder en we kunnen de koers niet zonder een keer overstag te gaan houden. De wind wakkert aan tot meer dan 20 knopen. Om comfortabel door te kunnen varen moet het grootzeil worden gereefd. Een paar uur later gaat het volgende rif erin en gaat de kotterfok neer. We liggen nu op de rede van Dover. Het is er druk met schepen, we moeten constant opletten. De zon komt op en het weer wordt zienderogen slechter. De schipper besluit om de haven van Dover op te zoeken.
Om half zeven plaatselijke tijd leggen we aan bij pier B in de Dover Marina. Bas, Reina en Sjolle doen een tukje en Janny gaat met Kim naar het strand. Een strand met steentjes.

No comments:

Post a Comment